Florence Nightingale

Florence Nightingale, de grondlegster van de moderne verpleegkunde die als eerste aandacht had voor hygiëne. Thuis had Florence veel zieke nonkels en tantes verzorgd, nadat het ziekenhuis hen had afgeschreven. Maar onder het dak van haar, overleefden ze. Wat maakte het verschil?


Krimoorlog

Nee, hoofdarts Sir John Hall was niet opgezet toen hij op 21 oktober 1854 een groepje van dertig vrouwen zag arriveren in zijn legerhospitaal. In het hospitaal nabij Istanbul werden Britse soldaten verzorgd die gewond terugkeerden van de strijd tegen de Russen. Naar dit hospitaal werden Florence Nightingale en een dertigtal vrouwen gestuurd. Toen Florence aankwam in het hospitaal, liet ze eerst de ziekenzaal opkuisen en verplichte daarna iedereen om de handen te  wassen voor ze hielpen bij de amputaties en de wondverzorging. 

Toen Sir John Hall hen daarna vroeg om verband om de wonden te doen, weigerde ze. Het verband was te vuil, en het was bovendien afgehaald van een pas overleden soldaat. Toen sneden Florence en haar dames hun propere jurken in repen en verbonden daarmee de wonden. Op die manier verbeterde de toestand langzaam want de soldaten overleefden langer en werden vrolijker.
Dit deed ze door naast de soldaten te gaan zitten en hen vroeg om brieven naar familieleden te dicteren. In al de brieven werden Florence vernoemd, op die manier werd ze langzaam bekend in Engeland.

Opmerkelijke vaststelling 

Ze was ook effectief bekend geworden, want toen ze na een dik jaar terugkeerde naar Engeland mocht ze op audiëntie bij koningin Victoria. Ze vroeg en kreeg van de koningin een onderzoekscommissie naar het reilen en zeilen van de Britse ziekenhuizen op het slagveld.

Daaruit kwam een opmerkelijke vaststelling: er waren meer soldaten gestorven in het ziekenhuis van Florence Nightingale dan in andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis was blijkbaar gebouwd op een open riool, ''een immense blunder waar Florence zich niet van bewust was'' zegt Martin King. De koningin hield de blunder uit de conclusies van de onderzoekscommissie want Engeland had een heldin gevonden, en die moesten ze behouden.

Zo kon Florence haar eigen verpleegstersschool starten en nieuwe regels voor ziekenhuizen opstellen. Zij bepaalde voortaan hoeveel patiënten op één kamer mochten liggen, hoeveel ramen een kamer moest hebben, welk voedsel de patiënten kregen,... 


2020, Jaar van de Verpleegkunde

''De hygiënische normen die ook bij ons zijn overgenomen, zijn zonder twijfel de grootste verdienste van Florence Nightingale'' zegt Martin King. ''Maar ook het feit dat zij van verpleegkunde een volwaardig, gerespecteerd beroep heeft gemaakt.'' 200 jaar na haar geboorte, werd 2020 uitgeroepen tot het Jaar van de Verpleegkunde. Dit gebeurde in onverwachte tijden, niemand die toen kon voorspellen dat verpleegkundigen zich zouden ontpoppen tot de helden van de natie. Mede dankzij Florence Nightingale. Zo wordt er in 2020 om 20 uur geklapt voor de mensen van de zorg en worden er witte vlaggen opgehangen voor hen. 



Florence Nightingale








De stem van Florence is opgenomen 13 juli 1890. Ze sprak de woorden ''When I am no longer even a memory, just a name... I hope my voice will perpetuate the great work of my life. God bless my dear old comrades of Balaclava and bring them safe to shore...''






Bronnen:
- Demeyer, P. (4 april 2020). Florence Nightingale: de grondlegster van de moderne verpleegkunde die als eerste aandacht had voor hygiëne. Het Nieuwblad. Geraadpleegd via https://www.nieuwsblad.be

-Florence Nightingale Instituut. (z.d). Florence Nightingale (1820-1910). Geraadpleegd op 4 april 2020, op https://www.fni.nl/florence-nightingale-1820-1910/?slide=1

- FNI nl. (2012). Stem van Florence Nightingale. [Filmpje]. Youtube

- Wikipedia. (2019). Krimoorlog. Geraadpleegd op 4 april 2020, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Krimoorlog
















Reacties

Populaire posts van deze blog

EENZAAM tot de dood.

WieBenIk?