''Ik denk niet aan alle ellende maar aan alle moois dat er nog is''

Tijdens de tijden van het Coronavirus hebben wij wel eens het gevoel dat de muren op ons afkomen. Welk gevoel moet Anne Frank dan niet gehad hebben toen ze onderdook in het Achterhuis en ze geen Skype had om haar contacten te onderhouden?

Anne Frank


Anneliese Marie Frank werd op 12 juni 1929 geboren in Duitsland. In die tijd gaat het niet goed in Duitsland want er is veel werkloosheid en armoede. De nazi's gaven de schuld daarvan aan de joden. Wanneer Hitler in 1933 aan de macht komt, wordt het leven voor joodse mensen steeds moeilijker waardoor het gezin Frank uiteindelijk naar Nederland vlucht. In Nederland heeft Anne het naar haar zin, ze gaat naar school en maakt plezier met haar vriendinnen. Als Anne 13 wordt in 1942 krijgt ze een dagboek. Inmiddels is Nederland bezet en ook hier wordt het gevaarlijk voor de joden.

In Annes dagboek lees je dat de familie op 8 juli gaat onderduiken. Ze verschuilen zich in een huis dat achter het kantoor van haar vader ligt: het Achterhuis. Overdag moeten ze stil zijn en pas 's avonds kunnen ze de kraan gebruiken en de wc doortrekken.


Eenzaamheid bij de onderduikers

In het Achterhuis leven acht mensen: de familie Frank, de familie Pels en Fritz Pfeffer. Wanneer ze ondergedoken zitten, zit Anne in de pubertijd. Dan wil je vrij zijn en met je vriendinnen kunnen praten. Juist in die tijd zit Anne opgesloten en ze heeft zich daar ook enorm eenzaam gevoeld. Gelukkig werd ze bevriend met Peter Pels waardoor de eenzaamheid een stuk verminderd werd. Net als Anne leden veel onderduikers aan honger. Ook in het Achterhuis kampten ze met schaarste en gebrek aan voedsel. Daarnaast kon onderduiken ook mentaal uitputtend zijn, de eentonigheid en de eenzaamheid was zeker niet te onderschatten.

Eenzaam tijdens Covid-19

De eenzaamheid nu tijdens het Coronavirus is ook niet te onderschatten. Eenzaamheid is in normale tijden al een groot probleem, maar nu is het nog veel erger. Mensen raken volledig over hun toeren en hebben het gevoel dat de muren op zich af komen.  Hoe je het ook draait of keert, isolement is voor niemand gezond. Gelukkig kun je Facetimen of Skypen waardoor je toch met elkaar verbonden blijft. Maar uiteindelijk mis je toch de contacten die je gewend was te zien.


Probeer tijdens deze moeilijke periode te denken aan wat Anne Frank zei ''Ik denk niet aan alle ellende maar aan alle moois dat er nog is''



Het Achterhuis



Bronnen
- Anne Frank Stichting. (2020). Wie is Anne Frank?. Geraadpleegd op 16 mei 2020, op https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/wie-is-anne-frank/
- Rijks, J. (2020). Hoe voorkom ik eenzaamheid in deze tijden van Corona?. Geraadpleegd op 16 mei 2020, op https://faktor5.nl/hoe-voorkom-ik-eenzaamheid-in-deze-tijd-van-corona/
- Rogiers, F. (1 april 2020). Corona maakt bang en eenzaam: 'Mensen geraken over hun toeren'. De Standaard. Geraadpleegd via https://www.standaard.be
- Schreuder, E. (z.d). Anne Frank. Geraadpleegd op 17 mei 2020, op https://www.docukit.nl/spreekbeurt/anne-frank
- (z.n). (2014). Anne Frank quotes. Geraadpleegd op 17 mei 2020, op https://quotes.nl/auteur/anne-frank.html



Reacties

  1. Dag Maegan

    Leuke dat je een vergelijking maakt met Anne Frank, ik heb deze ook vermeld in mijn blog maar ik heb toch enkele aspecten opgemerkt die ik niet vermeld had, dit maakt het schrijven van een blog nog leuker om te zien hoe iedereen verschillende schrijfstijlen hanteert.

    Ik vind dat je een leuke blog hebt om te lezen!

    Groetjes
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Maegen!

    De vergelijking die je maakt door eenzaamheid bij onderduikers en eenzaamheid in tijden van corona te linken met elkaar vind ik echt interessant. Leuke blog!

    Veel succes nog met de laatste examens!

    Groetjes
    Ouidad

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

EENZAAM tot de dood.

Florence Nightingale

WieBenIk?