Ik verveel me!

Uiteraard kunnen kinderen even tv-kijken, buiten spelen, gamen, met poppen spelen en lezen maar vroeg of laat komt het gevreesde moment. 'Mama, ik verveel me!'. Kinderen hebben zoveel om zich mee bezig te houden de dag van vandaag, maar wat deden ze dan duizenden jaren geleden?


Spelen?

Net als nu zullen de kinderen in de prehistorie hebben gespeeld, maar tegelijkertijd moesten kinderen al op jonge leeftijd helpen met klusjes. Denk aan het meehelpen met koken, verzorgen van het vee, opassen op kleine kindjes, eten verzamelen uit de natuur,... Leren deden de kinderen door klusjes te doen, maar ook kijken hoe anderen het deden om dit na te doen. Nu nog doen kinderen dingen na om zo iets te leren, denk maar aan het verzorgen van een pop. Mensen leren spelenderwijs.

Spelen in de prehistorie

Er werd zeker gespeeld in de prehistorie, hier is helaas weinig van teruggevonden. Er werden prachtige verhalen uit het hoofd verteld. Kinderen leerden dus verhalen vertellen door te luisteren en dit dan weer door te vertellen. Spellen zoals verstoppertje en tikkertje werden ook gespeeld. Veel speelgoed zal zijn gemaakt van materiaal dat makkelijk vergaat: denk maar aan poppen, stokken, stenen. Miniaturen van figuren, kleine potjes, boten en andere speelgoed zijn gemaakt en gevonden, maar het kan zijn dat deze voorwerpen werden gebruikt bij rituelen.
Kleine en grote potten van de Trechterbekercultuur.

Wat is het oudste spel?

Van vele spellen is niets bewaard gebleven, maar er zijn wel bewijzen van dobbelspellen en bordspellen. Éen van de oudste bordspellen is het Egyptische Senet, de oudste vondst is zo'n 5.100 jaar oud. Uit Egypte kennen we ook het spel Mehen, zo'n 5000 jaar oud.
Senet


Uit China is het bordspel Go bekend. Dit bordspel heeft een ouderdom van zo'n 5000 tot 4000 jaar oud. Tot de dag van vandaag wordt dit spel nog altijd gespeeld.


Molenspel

Als we kijken naar Europa zijn de eerste spellen bekend vanaf de Romeinse tijd. Het molenspel is al bekend vanuit de bronstijd in Ierland en in Egypte kende men het spel al van 1.400 v.Chr. Ook in het oude Troje kende men het spel ook al, de Grieken of Feniciërs hebben het spel naar het noorden van Europa gebracht en de Romeinen waarschijnlijk naar Nederland. Ook de Vikingen waren bekend met dit spel. 
Molenspel


Kortom zo'n duizend jaren geleden, hadden de kinderen ook genoeg om zich mee bezig te houden.
Zo hadden ze verschillende klusjes, waardoor ze veel leerden, ze hadden ook verschillende bordspellen en waarschijnlijk nog veel meer waar niets van is teruggevonden. Genoeg te doen om zich niet te vervelen dus.



Bronnen:
Allegaert, S. (28 maart 2020). 101 tips om kinderen actief bezig te houden. (van ouders voor ouders). Het Laatste Nieuws. 1-4.

Boonstra, A. (z.d.). Spelletjes in de prehistorie. Geraadpleegd op 16 april 2020, op http://www.prehistorischeijzertijd.info/wp-content/uploads/2015/07/48-SPELLETJES.pdf

Lemmers, N. (z.d.). Speelden kinderen in de prehistorie? Hoe leerden ze? Wat is het oudste bordspel?. Geraadpleegd op 16 april 2020, op https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/12/speelden-kinderen-prehistorie-hoe-leerden-is-oudste-bordspel/?cn-reloaded=1

Reacties

  1. Hey Maegan
    Toffe post met interessante weetjes.
    Groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Maegan
    Leuk om wat meer te weten te komen over de spelletjes van vroeger! Bovendien vind ik ook dat je een vlotte schrijfstijl hebt.
    Groetjes Delphine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maegen

    Interessant om eens te refereren naar vroeger! Je hebt inderdaad een vlotte schrijfstijl, ik lees uw blogs graag!

    Mvg
    Heaven

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

EENZAAM tot de dood.

Florence Nightingale

WieBenIk?