Quarantaine dankzij Italianen?


De Pest

De pestepidemie uit de veertiende eeuw, is een van de meest bekende epidemieën van de geschiedenis. De ziekte die van de 14de tot de 19 eeuw veelvuldig voorkwam in Europa eiste het leven van enorme aantallen slachtoffers. Vanaf 1347 verspreidde de ziekte zich over Europa.  De pest werd veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, bij sommige ook bekend als pestbacil die via vlooien de Europese bevolking besmette. Mensen raakten verward, kregen hoge koorts, hoestten bloed op, kregen paars-zwarte vlekken, kregen grote builen in de liezen, oksels of hals. Waardoor de pestepidemie in de veertiende eeuw eindigde, is niet precies vastgesteld. Er wordt echter gedacht dat door hygiëne die ziekte grotendeels werd teruggehouden. Zo verdween de pest uiteindelijk in Europa. Behalve op Antarctica, Australië en in Europa komt de pest nog steeds op alle continenten voor. Af en toe raken mensen nog besmet. Daarbij gaat het vooral om arme landarbeiders en hun gezinnen die afgelegen wonen in het Zuiden van Afrika, bijvoorbeeld in Madagaskar, Malawi of Zambia of mensen die in afgelegen en dunbevolkte delen van Azië leven, bijvoorbeeld in Nepal en Kazachstan.

Quarantaine tijdens de Pest

Toen de eerste pestlijders in de veertiende eeuw aanmeerden aan de Italiaanse havens, hadden ze al vlug door hoe snel de bevolking besmet geraakte met de besmettelijke, dodelijke ziekte. Dus was er geen andere uitweg dan de boten 40 dagen voor anker te laten liggen op zee. De overgrote meerderheid van de besmetten stierven, enkelen ontsnapten aan de bacterie of genazen en werden toegelaten tot de stad. De quarantaine bleek effectief en werd bij elke daaropvolgende epidemie herhaald.

Wist je dat?
Omdat artsen tijdens de Pest dachten dat de ziekte werd overgedragen door de lucht, beschermden zij zich met dikke mantels en opvallende maskers. Het masker van de pestmeester bestond onder andere uit glazen ogen en een vogelsnavel vol kruiden. Die kruiden moesten de slechte lucht verdrijven.
Een zeventiende-eeuwse tekening van een snaveldokter.

Quarantaine tijdens het Coronavirus

Eigenlijk mogen we de Italianen dankbaar zijn, want door hun weten we dat quarantaine effectief helpt. Zo worden mensen die besmet zijn met het coronavirus of in aanraking gekomen zijn met het virus in quarantaine geplaatst. Deze maatregelen worden genomen om anderen te beschermen. Vooral om bepaalde groepen te beschermen, zoals ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Ook wij hebben gezien dat quarantaine er effectief voor zorgt dat de besmettingen verminderen.







Bronnen:

- Is Geschiedenis. (z,d) middeleeuwse oorzaken en behandelingen van de pest. Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://isgeschiedenis.nl/nieuws/middeleeuwse-oorzaken-en-behandelingen-van-de-pest
- Lammerse, V. (2020). Door het coronavirus in quarantaine: hoe (on)ethisch is dit?. Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://www.scientias.nl/door-het-coronavirus-in-quarantaine-hoe-onethisch-is-dit/
-Moors, C. (13 maart 2020). Quarantaine: zo simpel dat het werkt. Het Laatste Nieuws, 8.
- Wikipedia, (2020). Pest (ziekte). Geraadpleegd op 10 mei 2020, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Pest_(ziekte)







Reacties

Populaire posts van deze blog

EENZAAM tot de dood.

Florence Nightingale

WieBenIk?